A Mogyorósbányai Fúvószenekar története

A zenekar gyökerei több évtizednyi távolságra nyúlnak vissza. Írásos dokumentumok alapján az együttes 1924-ben alakult néhány zenét szerető, helybéli bányász ötletétől vezérelve. Az együttes fejlődésnek indult, falun kívüli szereplésekre is kaptak felkéréseket, de mindvégig szem előtt tartották a helyi lakosság igényét. A „Dorogi Szénbányák Vállalat” folyamatos támogatása révén a zenekar - a környékbeli együttesekhez hasonló módon - Bányász Fúvószenekar nevet vette fel.

A 80-as évek közepén lehetőség adódott arra, hogy szakmai zsűri előtt bizonyítsa tudását a zenekar. Amatőr zenekarként az elért ezüst diploma – figyelembe véve azt a tényt, hogy a zenészek jó része autodidakta módon képezte önmagát - hatalmas eredménynek számított. Sőt 2 évvel később az arany fokozatot is sikerült megszerezni.

A rendszerváltás utáni időkben az egyre nehezebb gazdasági körülmények miatt a korábban 25-30 fős zenekar a 90-es évek közepén alig 15 főre csökkent. Nyilvánvalóvá vált, hogy ha ez a helyzet nem változik meg, az együttes megszűnik. Ezért 1998-ban az akkori faluvezetés és néhány nem csüggedő zenész megkísérelte a lehetetlent, a zenekar újbóli feltámasztását. Pályázat útján egy fiatal, de ambiciózus karmestert állítottak az együttes élére. Régi és új zenésztársakat megkeresve egy új stílusú és felfogású zenekar kiépítésébe kezdtek, az eredmény: egy 40 tagú zömmel 30 év alatti fiatalokból álló együttes.

A hamvaiból feltámadt zenekarnak hamar híre ment a régióban, így a mogyorósbányai rendezvényeken és az önálló koncerteken kívül 1999-ben közel 20 felkérést kaptak és fogadtak el. Ez az év azonban minden korábbi várakozást felülmúlt. 2000-ben meghívást kapott a zenekar Németországba, Nürnbergbe, ahol a Meistersingerhalle-i koncertteremben fellépve részt vett a Nordbayerischer Musikbund Fesztiválon. Az eredmény magáért beszél: a szigorú zsűri, mely elismert nemzetközi zenészekből állt össze, 10 kritérium figyelembevételével a maximális 100 pontból 86-ot elérve kitűnő értékelést kaptunk a legjobb magyar zenekarként. 2000-ben az együttes Mogyorósbányai Fúvószenekar néven egyesületté alakult. Ugyancsak ebben az évben ünnepelte a zenekar fennállásának 75. évfordulóját, melyet vendég együttesekkel közösen megtartott műsorral tett a falu számára emlékezetessé.

2001 évtől napjainkig számos Európai Uniós tagállam zenekarával adtunk közös koncertet, melyben nagy segítséget nyújtott a Musik-Land Kft. 2002 decemberében a Magyarországi Fúvószenekari Szövetség által működtetett minősítési rendszerben, két kategóriában is (koncert- és showzene) arany minősítést értünk el, vagyis Fesztiválzenekar címmel büszkélkedhetünk.

2003 nyarán két németországi zenekarral is sikerült tartósnak ígérkező kapcsolatot kiépítenünk, melynek keretében 2004 nyarán egy bissingeni vendégszereplés és a heiligkreutz-i zenekar vendégül látása szerepelt kiemelt feladatunkként. Szintén ebben az évben több mint 20 zenekar társaságában részt vettünk a 2004-es Nemzetközi Fúvózenekari Fesztiválon Budapesten, ahol többek között a Vigadótéren és a Hadtörténeti Múzeumban is nagy sikerrel szerepeltünk. 2005-ben ismételten Németországba utaztunk, a heiligkreutzi testvérzenekarunk meghívására.

2007. év elejétől új karmester lépett a zenekar élére, aki a Magyar Honvédség Központi Fúvószenekarának klarinét művészeként komoly szakmai képzettséggel rendelkezik.

2008-ban a szokásos Mogyorósbányai fellépéseken túl Esztergomban több alkalommal, továbbá Budapesten (Holcim Családi nap), Dorogon és Pomázon koncerteztünk. Lábatlani kisiskolásoknak bérletes hangversenysorozatot szerveztünk.

2009-ben 5 alkalommal szerepeltünk Esztergomban. A „Vasárnapi muzsika” elnevezésű rendezvényen kívül az Ister-Granum hajóavató ünnepségén és az Önzetlenség Napján is mi szórakoztattuk a közönséget. Pünkösd alkalmából szerepeltünk Pomázon, Táton és Lábatlanon, de a Holcim Családi Napon és a tatabányai Nemzetiségi Találkozón is nagy örömmel zenéltünk. Ebben az évben elkészült honlapunk is, mely a www.mfz.hu címen megtekinthető.

2010-ben Esztergomban a Vasárnapi Muzsika c. rendezvény keretében ismét több alkalommal léptünk fel. A környékbeli településeken is számtalan esetben szerepeltünk. Részt vettünk a szomori és a pilisszentiváni nemzetiségi találkozón, illetve az iszapkárosultak megsegítésére Csolnokon szervezett jótékonysági koncerten.

A zenekar számtalanszor vett, vesz részt a falurendezvényeken, ünnepségeken, esküvőkön, bálokon és temetéseken. Ahogy a mai idősek mondják: a zene a bölcsőtől a sírig kíséri az embert. A Magyarországi Szlovákok Szövetségének meghívására állandó résztvevője a rangos nemzetiségi találkozóknak. Mogyorósbányán évente két koncerttel, egy tavaszi és egy karácsonyi fellépéssel szórakoztatjuk a helybelieket, de a falu társadalmi eseményein is állandó fellépők vagyunk. Évi rendszerességgel a zenekar egy hetes felkészítő zenei tábort szervez a tagoknak, melyen intenzív – napi 6-7 órás – próbákkal készülnek fel a következő év feladataira. Ezen kívül évente többször szervezünk csapatépítő sorversenyt, kirándulást, zenés-táncos mulatságot az egyesület tagjainak.

Az egyesület tagsága és annak összetétele nemcsak a férfiak és nők közötti egyenlő esélyekről szól, hanem arról is, hogy a szervezet korösszetétele változatos, és a jelentős számú fiatalkorú tagnak köszönhetően magában hordozza a folyamatos változásokhoz igazodni tudó, mindig megújulni kész közösség szellemét is. Egyesületünk már hosszú évek óta a helyi és térségi közösségi élet aktív szereplője, formálója. Aktív társadalmi szerepvállalásunk mindenki előtt ismert. Jótékonysági koncertjeink, nagylelkű felajánlásaink, szervezett közösségi rendezvényeink, akcióink a bizonyíték arra, hogy vannak még önzetlen, a helyi értékek megőrzése iránt elkötelezett emberek, akik számára nem a pénz, hanem az együtt átélt pillanatok, a közösségi mibenlét mindennél fontosabbak.

Az elért sikerek további lendületet adtak a tagoknak az újabb és újabb tervek és ötletek megvalósításához.

Mogyorósbánya

Mogyorósbánya község Komárom-Esztergom megye egyik legkisebb, de természeti értékekben az egyik legszebb települése. A község a Gerecse északkeleti részén a Dunától mindössze 4 km-re helyezkedik el. Már az őskorban lakottak voltak a környék barlangjai, amit az ott talált leletek bizonyítanak. Első írásos említése 1269-ből való. 1570-től egységesen Mogyoros vagy Mogyorós.

A középkorban királynéi birtok, majd a Zovárdok és átmenetileg a Csákok birtokolják. 1437-ben az óbudai apácák, (klarisszák) szereznek birtokjogot, amit a rend feloszlatásáig /1782/ megtartottak. Attól kezdődően egészen 1945-ig a földesúri jogokat a Vallásalap gyakorolta. A török uralom után, a 18.század elején az apácák ,,tótokat” és németeket telepítettek ide. A 19.században meginduló jelentős bányászkodás hatására a falu neve 1907-től Mogyorósbánya. A lakosság ez idő tájt a "kőszén ásásá"-val foglalkozott. A történelem viharai az ország más településeihez hasonló nyomokat hagytak a község életében. A bányászkodásnak köszönhetően aktív társadalmi élet bontakozott ki, melyet a különböző egyletek, egyesületek működése igazol. 1971-ben közigazgatási önállóságát elvesztette, 1990-ben visszaállt önkormányzata. A lakosság száma 900 körül mozog. A községben teljes az infrastruktúra kiépítettsége /gáz, csatorna, telefon/.

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.